Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Ett tjugotal tjejer med invandrarbakgrund finner glädje och gemenskap tack vare Solvei Envalls ideella arbete.

I Ljusdal tar tjejerna plats – här är idrotten till för alla

Av eldsjal 5 June, 2018

Idrott är en bra väg in i samhället för många nyanlända ungdomar. Men när Solvei Envall började jobba på ett gym i Ljusdal för sex år sedan var det nästan bara killar i lokalerna. I dag tar även tjejerna plats i gemenskapen.
– Jag vill att tjejerna ska känna sig sedda, att de mår bra, att de har roligt tillsammans - och med det stärks och får bra självkänsla, säger Solvei Envall.

Rösta på Solvei Envall som Årets Eldsjäl/Integration här

Att stärka tjejerna genom idrott känns naturligt för Solvei som själv höll på med många sporter när hon växte upp och som för några år sedan drog igång föreningen Ljusdalsfritid:

– När det väl kom en tjej till gymet försökte jag direkt få henne att känna sig välkommen och se till att hon hade en kompis att träna med. Många känner att det är nytt att tjejer och killar är på ett gym samtidigt och svårast har varit när det kommer tjejer som vill träna men inte törs för att det inte är accepterat i hemlandet, berättar Solvei.

– Men där har jag varit med och styrt så att tjejerna ska känna att idrotten är en plats för dem också. Jag har förklarat att här tränar vi tillsammans, här är alla lika mycket värda.

Solen gassar över beachvolleyplanen vid Slottegymnasiet i Ljusdal där ett tjugotal tjejer med invandrarbakgrund skrattar och smashar bollen som om de aldrig hade gjort annat.

– Vi tjejer tar jättemycket mer plats nu. Killarna vill helst spela lite för sig själv, speciellt om de är jättebra, men jag och Feben bara hoppar rakt in i alla lag nu. Det är lite tack vare Solvei, för hon hoppar också bara in. Det andmamman gör, så gör även ungarna, säger Van som kom till Ljusdal från Burma för sex år sedan.

Kompisen Feben Tewelde är från Eritrea.

– Jag lärde känna Solvei på gymet där min bror tränade. Först tänkte jag att nej, det här är inte min grej. Det var många killar och jag vågade inte men nu är det normalt för mig också att träna, säger hon: 

– Sedan jag lärde känna Solvei har jag vågat gå fram och prata med folk, har tagit mer plats och är inte så blyg längre. Hon brukar alltid säga att vi måste ta mera chanser och våga visa att vi tjejer också är mera värda.

Tjejerna i Ljusdalsfritid ser Solvei som en extrasyster och extramamma då hon är en av de ytterst få vuxna svenskar som de kan och vill prata om allt möjligt med.

– Vi är visserligen en idrottsförening men vi är också som en andra familj som gör många roliga saker tillsammans, som att ha middagar, att dansa, skratta och toka sig. Ska de på till exempel en fotbollsträning så skjutsar jag dem, berättar Solvei.

– Jag vill att tjejerna ska känna sig sedda, att de mår bra, har roligt tillsammans och med det stärks och får bra självkänsla. Det är svårt att lära känna folk här i Ljusdal men har man lärt känna en person då är det mycket lättare att lära känna nästa. Jag vill vara den där nummer ett som ger ringar på vattnet.

Solvei Envall jobbar utan lön med föreningen och hon får ibland frågan varför hon lägger så mycket tid på oavlönat arbete.

– Mina Stockholmsvänner frågar om jag inte ska göra något annat med mitt liv men att jobba med de här tjejerna är att göra något betydelsefullt som jag är stolt över. Omhändertagande av tjejer ger ingen hög status i samhället men är det viktigaste jobbet som jag vet, berättar Solvei som själv växte upp i ett omhändertagande byalag.

– Det är så jag har uppfostrad. Så har de som var runtomkring mig alltid gjort för mig och då känner jag att jag ska göra samma för nästa generation. Det är så jag vill att det ska se ut i ett samhälle där jag bor, att vi alla bryr oss om varandra och att vi alla hjälps åt.

De är nominerade till Årets Eldsjäl inom kategorin Integration

Finalist - årets eldsjäl / Integration

Solvei Envall

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.