Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Classe Eriksson är den ”gamla” sortens eldsjäl; en sådan som gör och har gjort allt och som lever för sin förening dygnet runt och året om.

Finalist/Claes Eriksson

Classe lämnar styrelsen efter 50 år – men har inga planer på att trappa ner

Av Tobias Jansson 14 December, 2018

1968 kom han med i styrelsen. Och där sitter han kvar. Claes-Erik ”Classe” Eriksson har gjort allting i IFK Fjärås – under en herrans massa år.
Hans Classe-mackor har blivit vida berömda också. Åtminstone i norra Halland.

Rösta på din favorit inom kategori Ledare

Visste du att…

… Folkspel är en ideell organisation som ägs av 73 riksorganisationer i Sverige. Folkspel erbjuder svenskt föreningsliv att sälja lotteriprodukter (Bingolotto och Sverigelotten) för på så sätt dra in pengar för att finansiera sin verksamhet.

1968, alltså ett år före första månpromenaden, valdes en då 25-årig ”Classe” Eriksson in i IFK Fjärås styrelse. Efter 50 år känner han att det är dags att lämna över till yngre förmågor.

Men styrelsearbetet är bara en liten del av allt ”Classe” gör och har gjort för IFK Fjärås genom åren. Rentav en pytteliten del.

– Jag minns när Bingolotto kom i början av 1990-talet och hur vi sålde massor av lotter direkt och öronmärkte de intäkterna för att kunna flytta och bygga om vår klubbstuga. 400 000 kronor tror jag att det kostade, säger han, och fortsätter:

– Egentligen är det väl inte riktigt bra att göra så mycket som jag gör. Det borde nog delas upp på tre-fyra olika personer.

”Classe” tror att den typen av eldsjäl som han själv representerar är på väg att försvinna. Men varför ska man hindra någon från att göra något som hen älskar – och som är till så mycket glädje för massor av andra människor?

Hur många kronor ”Classe” har dragit in till IFK Fjärås genom åren går inte att räkna. Han var varit ansvarig för mängder av arrangemang, bland annat det traditionella midsommarfirandet på Tjolöholms slott och danskvällar och teateruppsättningar i bygdegården. För att inte tala om alla lotter som har sålts, alla medlemsavier som har skickats ut, alla sponsorer som har uppvaktats.

– När jag kommer till en sponsor nuförtiden tänker de väl bara ”jaha, här kommer Classe, vi är med i år också”, ungefär. Nu runt jul åker jag runt till alla personligen och lämnar över en julbomma som tack för året, säger han.

Den veckodag som är alldeles speciell för Classe är den mittersta. Sedan 1975 (enligt en skylt i IFK Fjärås klubbstuga, men det mesta tyder på att det började redan året innan) har han varje torsdag serverat sina tekakor efter a-lagsträningen. Classe-mackan finns i tre varianter: köttbullar med rödbetssallad, Skagenröra med kokt skivat ägg och stekt ägg med falukorv. De serveras på bagerifärska tekakor av yppersta klass.

– Det finns folk som stannar mig på stan och som har spelat i föreningen och som jag kanske inte sett på tjugo år och så frågar de hur det är i Fjärås nuförtiden – och om jag fortfarande gör mina mackor, berättar han, och fortsätter:

– Någon räknade ut att jag brett fler än 50 000 mackor genom åren. Killarna får köpa dem för självkostnadspris, men säg att man ändå har gått tre kronor plus per macka. Då har föreningen fått in ett par hundra tusen bara på det.

Classe har inte ens tänkt tanken på att sluta med sina mackor eller lägga av med sitt engagemang i sitt hjärtas fotbollsklubb.

– Jag vet faktiskt inte hur Classe skulle klara sig utan IFK Fjärås, säger hans hustru Margareta, och det låter helt uppriktigt.

Classe:

– Alla vet vem jag är och jag får umgås med en massa yngre människor, det är väl det som är grejen för mig, det som är kul. Det är mig de ringer om det är något. Vi hade inbrott i höstas i klubbstugan och jag var den förste som fick reda på det. Så onödigt. De tog en tv och lite godis, men framförallt hade de sönder en dörr. Så det var bara att åka till byggvaruhuset, köpa en ny dörr och hänga upp den.

Finalist - årets eldsjäl / Ledare

Claes Eriksson

Classe Eriksson är den ”gamla” sortens eldsjäl; en sådan som lever för sin förening dygnet runt och året om.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.