Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Ken Kvist är ett energiknippe som sprider positiva vibbar omkring sig – och som alltid försöker vara tydlig i allt han gör.

Finalist/Ken Kvist

Ken Kvist drömmer om aktivitetshus - och har aldrig tråkigt på jobbet

Av Tobias Jansson 14 December, 2018

Ken Kvist har en enkel men rak filosofi:
– Man ska inte göra saker med en baktanke, för då gör man business.
Ken har inga baktankar. Han bara finns och gör.

Rösta på din favorit inom kategori Ledare

Visste du att…

… svenskt föreningsliv sålde Bingolotter och Sverigelotter för drygt 486 miljoner kronor under 2017, och att hela överskottet (164 miljoner kronor) har gått direkt tillbaka till föreningarna.

En gång var Ken Kvist snickare. Men han tyckte att det var helt okej att halvera sin lön och listället eva sin dröm: Att vara tränare och anställd av boxningsklubben Höllvikens BK utanför Malmö. Där gör han det mesta och har varit engagerad i egentligen allting.

– Jag har alltid var en ledare och velat bestämma – förutom hemma. Jag ser det som en förmån att få ha varit med och utvecklat klubben. Jag försöker prata så lite som möjligt själv – och istället hitta en kontakt med gruppen. Är det en grupp som man aldrig haft tidigare får man vara på ett vis, men är det mina ordinarie grupper så har jag satt en respekt och disciplin. Alla vet vad som gäller.

Just tydlighet går som en röd tråd genom Ken Kvists ledarskap.
– Vi har så många projekt med olika skolor att jag ser det mer som en löpande verksamhet, och där gör vi väldigt mycket värdegrundsarbete. Jag har funderat ibland på vad det är dom driver mig – och det är inte lätt att svara på, men… det viktigaste är nog att få se andra växa.

Ken Kvists livsfilosofi som han gärna upprepar är att man ska tillföra värde utan att kräva något tillbaka.
– Jag har en del kloka ordsnuttar som jag har hittat och försöker leva efter. Jag strävar efter att ha ett jobb som inte behöver semester ifrån – ett jobb där jag inte känner om det är måndag eller en tung dag. Att i allt det hitta glädjen i att få andra att växa är magiskt.

Ken Kvist tränar alla slags människor i boxning: knattar, motionärer, elitboxare – och inte minst pensionärer.
– Jag tycker att det är åt helvete rent ut sagt att man inte kan få aktivitetsstöd för de som är över 25 år. Våra äldre människor har varit med och byggt det här landet och nu vill vi se till att de mår bra, att de har bra hälsa och kondition så att de hålls borta från sjukhussängen. Tänk om alla föreningar hade kunnat få en liten peng för det – det är ju en otrolig samhällsnytta som vi gör där.

Ken Kvists vision är att kunna skapa ett stort värdehus, ett all-aktivitetshus för äldre, pensionärer, barn och ungdomar.
– Tänk att sånt hus som finns både för liten och stor. Vilka möjligheter det skulle ge för massor av människor. Föreningslivet har en jätteviktig roll i dagens samhälle. Vi har en större fostrande del och tar ett större samhällsansvar och dagens föreningar är socialt byggande, säger han.

Det viktigaste – men kanske också det svåraste – är att lägga prestigen åt sidan. Först då blir man fulländad som ledare, enligt Ken Kvist.
– Det handlar inte om att skriva det på en vägg – utan att verkligen göra det. Ett exempel på det i vår förening är ordförandeklubban, då vi under ett antal år har släppt fram yngre förmågor. Om man har det tänket i en förening, så är mycket vunnet.

Finalist - årets eldsjäl / Ledare

Ken Kvist

Ken Kvist är ett energiknippe som sprider positiva vibbar omkring sig – och som alltid försöker vara tydlig i allt han gör.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.