Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

I snart tio år har Patricia Daoud Naperotti jobbar med Ung Fritid i Trollhättan – som hjälp massa nyanlända att komma in i svenska samhället.

Finalist/Patricia Daoud Naperotti

Sprider glädje och trygghet - tack vare fotbollen

Av Tobias Jansson 14 December, 2018

Patricia Daoud Naperotti blev Årets Brobyggare i Trollhättan redan 2014.
Nu uppmärksammas hennes arbete med Ung Fritid igen.
– Egentligen började allt när jag träffade min man Issa, säger Patricia.

Rösta på din favorit inom kategori Ledare

Visste du att…

… Folkspel är en ideell organisation som ägs av 73 riksorganisationer i Sverige. Folkspel erbjuder svenskt föreningsliv att sälja lotteriprodukter (Bingolotto och Sverigelotten) för på så sätt dra in pengar för att finansiera sin verksamhet.

Jo, så var det. Issa kom till Sverige från Libanon och Patricia imponerandes och inspirerades av hur fotbollen hade blivit en väg in i svenska samhället.
– Det var tack vare fotbollen de byggde upp sina kompiskretsar och lärde sig språket mycket snabbare. Jag såg vilken oerhörd betydelse idrotten kan ha framförallt för barn och ungdomar som kommer till ett nytt land.

Så för tio år sedan föddes Ung Fritid, som är IFK Trollhättans sociala projekt som syftar till att få barn och deras familjer att ha en meningsfull fritid.
– Från början hade vi en mer avgränsad målgrupp men vi har märkt genom åren att behovet är så stort att det inte går att ha någon gräns alls, säger Patricia.

Ung Fritids målsättning är att få hela familjer att blomstra socialt – tack vare föreningslivet.
– 70–80 procent av alla i Sverige deltar på något sätt i föreningslivet. Och 60 procent av alla jobb får man genom kontakter. Det är något som jag brukar säga när jag är ute och besöker exempelvis nyanlända. Nästa steg är att förklara att flickorna också kommer att behöva jobba – de kommer att ha samma behov av nätverk och kontakter som pojkarna.

Även om Ung Fritid är kopplat till lokala fotbollsföreningen, så jobbar Patricia bredare än så och lotsar intresserade barn och ungdomar vidare till handbollsföreningarna eller någon ridklubb. Eller så drar hon igång någon helt egen aktivitet, allt utifrån vad barnen själva önskar.

Ett exempel är när Patricia arrangerade en cykelkurs för kvinnor från andra kulturer – och när de väl lärt sig cykla, såg Patricia vilken enorm skillnad det gjorde för kvinnorna i deras vardagsliv.
– Jag har bestämt mig för att finnas där på riktigt. Det handlar ju om människor som jag träffar mer eller mindre dagligen och då går det inte att stänga av bara för att arbetsdagen är slut klockan 17. Det ger så otroligt mycket när man får vara med och se barn och ungdomar växa och utvecklas. Bara den känslan att se dem växa i gemenskapen och det som idrotten och föreningslivet kan ge är helt fantastiskt.

Finalist - årets eldsjäl / Ledare

Patricia Daoud Naperotti

I snart tio år har Patricia Daoud Naperotti jobbar med Ung Fritid i Trollhättan – som hjälp massa nyanlända att komma in i svenska samhället.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.