Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

På bara drygt två år har makarna Per och Ulla Thorslund byggt upp en blomstrande motocrossverksamhet i Knutby – och inte minst fått tjejer att intressera sig på allvar.

Finalist/Per & Ulla Torslund

Från noll till 335 på två år – i Knutby kör alla motocross

Av Marie Hallman 14 December, 2018

Ulla och Perra Thorslund kände sig inte riktigt hemma på de stora motorbanorna som redan fanns. Därför startade de en egen hemma i Knutby istället - där familjer, nybörjare, motionärer och de som bara vill köra för skojs skull går i första hand.

Rösta på din favorit inom kategori Ledare

Visste du att…

… av de 25 kronor som Sverigelotten kostar går mellan 8 och 11 kronor direkt tillbaka till den säljande föreningen. Och för varje såld Bingolott går 15 till 18 kronor tillbaka.

– MCK 4 ALL är en klubb för alla. Alla som vill prova ska få chansen att göra det. Det är viktigt för oss, säger Ulla Thorslund.

Maken Perra har kört motocross sedan han var fem år, medan Ullas intresse kom igång på riktigt först när paret drog igång verksamheten i klubben för två år sedan.

– Hos oss ska man känna sig välkommen oavsett vem man är. Stämningen ska vara familjär, här kan man lasta av hojen som man kanske har skramlat jättelänge till utan att behöva skämmas för att den är gammal. Och känner man ingen när man kommer så gör man det när man åker. Alla är en del av helheten här, berättar Perra Thorslund och fortsätter:

– Vi har en del tjejer här också. De inspirerar varandra att ta steget och våga. Här behöver man inte vara snabbast eller ha värsta hojen. Då vågar fler testa.

MCK 4 ALL har i dag 335 medlemmar, från tre till över 70 år, men även icke medlemmar är välkomna ut till Knutby Motorstadion där kategorierna små, snabba och skitsnabba har egna tider på banan.

Och behöver en nybörjare lite extra tid och rum för att ta sig runt stängs banan av så länge som det krävs:
– Jag minns själv hur rädd jag var första gången. Här är det okej att få motorstopp, ingen tittar snett om man ramlar. Det ska kännas tryggt för alla, säger Ulla.

Hos MCK 4 ALL åker många familjer tillsammans, precis som familjen Tajani. Pappa Niklas har haft intresset från barnsben medan mamma Martina tidigare var hemma och tog hand om barnen när det var körning. Men allt ändrades i vintras när Ulla övertygade Martina att testa körning själv.

– Jag tyckte det var geggigt och läskigt men när jag kom till banan stod Ulla och Perra där med öppna armar. Jag fick låna kläder och hoj och körde i väg med fjärilar i magen. Ulla stod på banan och peppade mig varv efter varv och då vågade jag. Det kommer jag aldrig glömma. Ulla är den människa som har inspirerat mig mest i livet, säger Martina Tajani.

I dag kör hela familjen, inklusive döttrarna, 5 och 7 år, samt den treårige sonen cross tillsammans.

– Det märks att Ulla och Perra brinner för klubben. De lägger hela sin vakna tid utanför arbetet på banan och oss medlemmar. De har fixat lånecyklar så att andra kan prova på, lånar ut sina egna hojar och ordnar saker som läger, grillkvällar med mera vid sidan av körningen, berättar Niklas Tajani, och fortsätter:

– Jag förstår inte hur de hinner och orkar, så man blir ju glad för allt de gör. Tack vare dem får vår familj göra detta tillsammans. Jag är så oerhört tacksam att Ulla och Perra finns.

För det finns såklart mycket att göra. Ulla är kassör och gör bland annat allt administrativt som krävs med licenser, försäkringar, tillstånd med mera. Perra är den som gör de tre banorna på Knutby Motorstadion körklara och fina, året om. Han slätar, harvar, bygger hopp samt lagar och fixar crosscyklarna åt alla som behöver hjälp.

– Vi gör det för att det är så väldigt tillfredsställande att se glädjen i ögonen hos de som tvekat men nu vågar åka, berättar Perra.

– De känns speciellt när man ser den här fjortonåriga tjejen, första gången hon kör crossen och glädjen när hon kommer in i depån. Då får man ju glädjetårar själv i ögonen.

Finalist - årets eldsjäl / Ledare

Per & Ulla Torslund

På bara tre år har makarna Per och Ulla Thorslund byggt upp en blomstrande motocrossverksamhet i Knutby – och inte minst fått tjejer att intressera sig på allvar.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.