Nyhet från Årets Eldsjäl – en hjälte utses varje månad

Årets Eldsjäl ska prisa fler av våra ideella ledare i landet.
Nu blir det inte bara den traditionella Eldsjälsgalan.
– Varje månad kommer vi att hylla någon som vi kallar Månadens Föreningshjälte, säger Carina Olofsson, projektansvarig för Årets Eldsjäl på ideella Folkspel.

Årets Eldsjäl är inne på sitt 13:e år. I det projektet hyllas ett antal eldsjälar i vårt föreningsliv varje år, och allt avslutas med en gala på Berns där det delas ut ett antal stipendier till de som vunnit omröstningarna samt lyckats blidka juryn.

– Vi har upptäckt att många som går hela vägen, det vill säga blir finalister på Berns, ofta har stora tidskrävande projekt – ja, ibland rena verksamheter. De kan ha byggt en förening från grunden eller lagt ner tjugo timmar varje vecka året runt i massor av år för att få en fungerande klubb, säger Carina Olofsson, och fortsätter:

– Men det finns många andra eldsjälar också, som sliter mer i det tysta. Jag tänker mig den där kvinnan som alltid finns där som samtalsstöd för bröstcancerpatienter, den där mannen som alltid klipper gräsmattorna på fotbollsplanerna, den där kvinnan som alltid står i kiosken eller entrén. Dem vill vi också prisa och lyfta fram.

Vad innebär det om man blir utsedd till Månadens Föreningshjälte?
– Man får besök av oss på Folkspel. Vi kommer med ett par trevliga överraskningar – och så får man lite uppskattning för allt det fina som man gör. Som världen ser ut i dag, är det viktigare än någonsin tidigare att vi hyllar våra eldsjälar som kämpar på i det tysta och som är så viktiga för att vårt samhälle och föreningsliv ska fungera. Själva föreningslivet är så viktigt, inte minst där vi befinner oss idag men också för framtiden.

Hur går man tillväga för att nominera sin hjälte?
– Man går in på aretseldsjal.se. Där går ju att nominera till Årets Eldsjäl, men numera också då till Månadens Föreningshjälte. Här krävs inte lika mycket dokumentation, utan det räcker med fyra-fem meningar om varför man tycker att någon bör hyllas. Håll utkik, i början av juni kommer vi att presentera den första hjälten och sedan en varje månad fram till galan i mars nästa år.