Träna som skidmästaren – Anna Haags fem tips

Anna Jönsson Haag slår ett slag under dessa tuffa tider – för träningen i hemmet.
– Det allra viktigaste är nog att man inte ska krångla till det, säger Anna Jönsson Haag.

Vi vet ju hur viktigt det är med fysisk aktivitet – både för såväl hjärtat och hjärnan, samt för vårt allmänna välbefinnande. Men i dessa tider av karantänbeteende och social distansering kan det vara svårt att få till det.

I tidningarna har vi kunnat läsa hur folk sprungit maraton hemma i sin lägenhet, och det är inte riktigt det som Anna menar med hemmaträning.

– Det kan bara handla om att göra några enkla övningar framför tv:n. Grejen med hemmaträning är att den ska vara enkel och ska kunna utföras hemifrån med minimalt med redskap. Och att man kör utifrån sin egen nivå, säger hon, och fortsätter:

– Vi körde till exempel ett fem kilometers lopplopp runt huset. Det blev drygt sextio varv, och vi bor i en sluttning. Det var jobbigt och kul. Men sen har vi också kört en del enklare pass tillsammans inomhus, i vardagsrummet, där vi använt oss av varandra för att träningen ska bli lite mer utmanande. Prova själv att köra lite benböj med någon i familjen på ryggen!

Tror du att folkhälsan kan bli lidande av vår isolering och sociala distansering?

– Absolut! Därför är det så viktigt att försöka hålla fast vid sina rutiner och försöka få in lite träning med jämna mellanrum, helst utomhus då det också är positivt för den mentala hälsan, men fysisk aktivitet är nu kanske viktigare än någonsin tidigare.

Hur motiverar man sig för hemmaträning?

– Jag själv motiveras genom att planera en god fika eller en middag, men peppade musik eller sällskap är väldigt motiverande. Att göra det tillsammans är det aldrig fel. Sedan är det bra att tänka att all träning som blir av – oavsett om det bara är två små övningar – är bättre än ingen träning alls. Det är bra att ha det i bakhuvudet.

Anna Jönsson Haags fem tips för enkel hemmaträning:

  • Benböj. Stå rakt upp och ned och gå ned i nitti grader eller lägre, aktivera rumpan på vägen upp och ha armarna antingen rakt ut från bröstet eller ovanför huvudet.
  • Sit-ups. Ligg på rygg och rulla upp överkroppen genom att aktivera nedre delen av bålen.
  • Armhävningar. Från tå eller knä eller mot till exempel ett ryggstöd på en soffa.
  • Utfall eller uppkliv. Kliv ut med ett ben i taget och låt det bakre benets knä toucha backen innan du kliver tillbaka. Eller kliv upp på något högre och sedan tillbaka.
  • Kissande hunden eller bergsklättraren. Stå på alla fyra och lyft ett ben i taget uppåt, åt sidan eller stå i armhävningsposition (på tå eller knä) och lyft benet FRAMÅT, åt sidan (med knät mot armbågen).

Extern länk: Följ Anna Haag på Instagram